Kolumni: Politiikka tylsä, elämä mielenkiintoinen.

17.02.2017

Politiikkaa saa olla tylsää, jotta ihmiset voivat elää mielenkiintoista elämää. Erään pitkän linjan poliitikon lausahdus pitää sisällään kaksi viisautta.

Länsimainen, vapauteen ja oikeusvaltioon nojaava demokratia on kansalaisille vaativa laji. Se edellyttää meiltä kaikilta osallistumista, faktoihin perehtymistä sekä kykyä terveeseen kritiikkiin.

Ilman näitä yhteiskunta jää viihdyttäjien ja populistien temmellyskentäksi. Kaikenväriset populistit näyttävät lupaavan enemmän kuin päätöksenteko demokratiassa voi parhaimmillaankin tarjota: sääntöihin sidottua kuivakkaa, toisinaan liian hidasta yhteisten asioiden edistämistä, jonka lopputulos on monesti kompromissi.

Siihen olisi jaksettava ottaa osaa tavalla tai toisella jokaisen, joka haluaa pitää yhteiskuntajärjestyksestämme kiinni. Vaihtoehdon näemme Atlantin toisella puolella.

Lausahduksen toinen puoli on, mitä tylsä länsimainen politiikka voi ihmiselle parhaimmillaan antaa: vapauden ja mahdollisuuksia, joista rakentaa oma mielenkiintoinen elämä.

Politiikan ja virkabyrokratian suuri virhe myös meillä Sipoossa on kuitenkin toisinaan vähätellä ihmisten asiantuntemusta omasta ja perheensä parhaasta: ”Vanhemmat ylireagoivat koulun sisäilmaongelmiin”, ”rakennusvalvonta osaa parhaiten arvioida omakotitalon värin sopivuuden ympäristöön”, ”me päättäjät tiedämme, ettei jättikouluista ole haittaa”, ”kyllä Sipoossa metsää riittää, ei sitä Söderkullaan tarvita”, ”sivuasuntojen rakentamista pitää rajoittaa”.

Kuntapolitiikankaan tehtävä ei ole tuoda ihmisten elämää turhauttamaan sääntöjä ja rajoituksia, joille ei ole todellista perustettu, eikä vähätellä ihmisten käsityksiä lähipiirinsä ja -ympäristönsä parhaasta.

Ihmisen valinnanvapaus palveluissa ja mahdollisuudet aidosti vaikuttaa omaan elinpiiriinsä lisäävät tutkimusten mukaan hyvinvointia. Tässä olemme menneet kuluvalla valtuustokaudella eteenpäin: rakennusjärjestyksen uudistamistyö, päivähoidon palveluseteli, kantatilaperiaatteen murtaminen, kuntaveroprosentin nostopaineiden hillitseminen, yrittäjämyönteisyys muutamia mainitakseni.

Oman mielenkiintoisen elämäsi paras asiantuntija olet sinä.

Kolumni on julkaistu Sipoon Sanomissa 17.2.2017.