Vestman: Päärata ja Kerava-Nikkilä-rata on löydyttävä hallitusohjelmasta
Tiedote 22.5.2019
Hallitusneuvotteluissa aiotaan julkisten tietojen mukaan panostaa merkittävästi Suomen liikenneinfrastruktuuriin ja erityisesti suuriin ratahankkeisiin.
– Suomen kasvun ja ihmisten sujuvan liikkumisten kannalta tavoitteet ovat erittäin tärkeitä, kunhan ratahankkeet saadaan rahoitettua järkevällä tavalla. Huonossa kunnossa olevien maanteiden kunnossapidon lisärahoituksestahan onkin parlamentaarinen yhteisymmärrys ja siitä on pidettävä kiinni, toteaa kansanedustaja Heikki Vestman (kok).
Hallitusneuvotteluihin osallistuvat Vihreät ovat omassa ohjelmassaan esittäneet ratahankkeiden mittavaksi rahoitusmuodoksi tiemaksua, jota ei Vestmanin mukaan pidä missään tapauksessa hyväksyä lainsäädäntöön.
– Tiemaksulainsäädäntö olisi Pandoran lipas, jonka johdosta autoilijoiden maksettavaksi lankeaisi entistäkin suurempi lasku. Jo nykyisin tieliikenteen verotuotoista noin 80 prosenttia menee muiden yhteiskunnan menojen katteeksi. Tiemaksu olisi käytännössä työhön kohdistuva lisävero, joka kurittaisi autoilusta arjessaan riippuvaisia Uudenmaan työssäkäyviä. Sen avulla Helsingin joukkoliikenneratkaisuja maksatettaisiin uusmaalaisten kukkarosta, Vestman toteaa.
Vestman penää hallitusneuvottelijoilta ymmärrystä panostaa olemassa olevien raideyhteyksien parantamiseen, erityisesti pääradan lisäkapasiteettiin ja sen kehityskäytävään liittyviin ratayhteyksiin. Pääradalle tarvitaan kapasiteettia lisää, jotta junat pysyisivät paremmin aikataulussa ja vuoroja voitaisiin lisätä. Hän alleviivaa, että henkilöjunaliikenne sataisiin käyttöön suhteellisen pienillä panostuksilla valmiiksi sähköistetylle Kerava-Nikkilä-radalle.
– Pääradan lisäkapasiteetti ja Kerava-Nikkilä-radan avaaminen olisi järkipanostus niin ihmisten liikkumisen, uusien työpaikkojen syntymisen kuin Keski-Uudenmaan elinvoimaisuuden vahvistamiseksi. On tärkeä muistaa, että pääkaupunkiseudun maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-suunnitelmassa Kerava-Nikkilä-rata kuuluu 2020-luvulla toteutettaviin hankkeisiin. Jotta MAL-tavoitteet voidaan saavuttaa, hanke on tavalla tai toisella noteerattava hallitusohjelmassa, Vestman vaatii.
– Hallituspuolueilla on suuri vastuu siitä, että sujuvan liikkumisen edellytykset saadaan turvattua Suomessa ja Uudellamaalla ja liikenteen päästöjä vähennettyä ilman tieliikenteeseen ja autoilijoihin kohdistuvia kohtuuttomia kustannuksia, huomauttaa Vestman.