Iltalehden pääkirjoitus: Vestmanin lakiesitys leikkaisi sähköverkkoyhtiöiden tuottoja hallituksen esitystä enemmän
Lainsäädäntö sähkön siirtohintojen hillitsemiseksi etenee vihdoinkin. Tämä on asia, joka on taatusti lähellä monen suomalaisen sydäntä. Sähkön siirtomaksut ovat sähkölaskusta kaupungeissa kymmeniä prosentteja, maaseudulla vielä enemmän. Siirtomaksut, joita ei voi kilpailuttaa, ovat kestopuheenaihe.
Eduskunnan talousvaliokunnan mietintö koskien hallituksen esitystä sähkön siirtohintojen hillitsemiseksi valmistui keskiviikkona. Hallituksen esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sähkömarkkinalain ja sähkö- ja maakaasumarkkinoiden valvonnasta annettua lakia.
Lakiesitysten taustalla on, että sähkönjakelun hinnat kotitalouksille ovat nousseet selvästi 2010-luvulla sekä nimellisesti että reaalisesti. Sähkön kokonaishinta sisältäen siirron, energian ja veron on noussut yhdeksän vuoden aikana noin 25 prosenttia ja siirtohinta 30 prosenttia. Verollinen siirtohinta on samaan aikaan noussut lähes 50 prosenttia eli verojen vaikutus asiakkaan loppulaskuun on ollut merkittävä, valiokuntakin totesi.
Hallitus on luvannut elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) suulla, että ”lakiesitys leikkaa roimasti sähköverkkoyhtiöiden tuottoja”.
– Se hillitsee tehokkaasti siirtomaksujen nousuja ja kääntää siirtohinnat laskuun. Esityksessä kohtuullinen hinta ja hyvä toimintavarmuus ovat tasapainossa keskenään. Kansalaisten kannalta on tärkeää, että muutokset siirtohinnoissa alkavat näkyä jo ensi vuodesta alkaen, Lintilä sanoi helmikuussa eduskunnassa.
Kokoomus on tehnyt kansanedustaja, energiajuristi Heikki Vestmanin johdolla oman lakiesityksensä, joka leikkaisi verkkoyhtiöiden tuottoja vielä enemmän. Kokoomus onkin moittinut, että hallituksen esitys sähkön siirtohintojen hillitsemiseksi jäi puolitiehen.
Talousvaliokunnan mietintöönkin kokoomus jätti vastalauseen. Sen mukaan valiokunnan saamien asiantuntija-arvioiden mukaan olisi perusteltua säätää lailla yleisistä periaatteista kohtuullisen hinnoittelun valvontamallista. Lisäksi kokoomuksen mukaan olisi tullut säätää myös hallituksen esitystä tiukemmasta hinnankorotuskatosta.
Lisäksi vastalauseessa katsotaan, että sähkön käyttäjien asemaa ei tule heikentää hallituksen esityksessä esitetyllä tavalla antamalla sähköverkkoyhtiöille ylimääräinen hinnankorotusmahdollisuus pidentämällä alijäämän tasoitusjaksoa.
Lue iltalehden pääkirjoitus kokonaisuudessaan täällä:
https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a/f4a8e723-99e1-49e1-8296-1c64b33c70cd