Kolumni: Miljardin kevennys palkkojen ja eläkkeiden verotukseen
Arjen kustannukset nousevat. Inflaatio laukkaa. Suomalaiset kotitaloudet ovat tiukoilla. Hintoja nostaa ennen muuta Venäjän hyökkäyssota, mutta myös ylimitoitettu koronaelvytys.
Suomessa vasemmistohallitus on vaalikauden ajan lisännyt julkisia menoja ja kiristänyt verotusta. Työn ja polttoaineiden verotaakka on noussut. Esimerkiksi Ruotsissa demarihallitus on sen sijaan keventänyt verotusta.
Kokoomus on vaatinut koko vaalikauden kevennyksiä palkkojen ja eläkkeiden verotukseen, mistä olen kirjoittanut useasti tälläkin palstalla. Olemme osoittaneet vaihtoehtobudjeteissamme, miten miljardin euron veronkevennys rahoitetaan.
Nyt on korkea aika tulla suomalaisia vastaan ja alennettava ansiotuloveroa kaikissa tuloluokissa. Veronkevennykset toisivat paitsi helpotusta lompakkoon, myös parantaisivat työnteon kannustimia.
Työn verotus Suomessa kuuluu OECD-maiden kireimpiin. Vertailun vuoksi keskituloinen suomalainen joutui maksamaan viime vuonna palkkaveroa 2500 euroa enemmän kuin ruotsalainen keskituloinen. Suomen erityinen ongelma on jyrkkä progressio.
Progression vuoksi rajavero eli lisäansioista maksettava vero on kohtuuton: Työllä ansaitusta lisäeurosta saa pitää itsellään keskiansioilla vain noin puolet. Ylemmissä tuloluokissa yli 60 senttiä tienatusta lisäeurosta menee veroihin.
Tutkimuksen mukaan Suomen korkeimmilla palkkaveroasteilla veronalennuksen itserahoitusaste on yli 120 prosenttia. Tämä tarkoittaa, ettei veronalennus siis vähennä verotuottoja, vaan lisää niitä. Kun veroja alennetaan ja ahkeruudesta palkitaan, kaikki voittavat.
Vasemmistopuolueiden edustajat ovat kutsuneet kokoomuksen vaatimaa työmiljardia virheellisesti ”tulonsiirroksi” hyväosaisille. Ensinnäkin kokoomus vaatii veronalennusta kaikille tulotasoille.
Toiseksi vasemmiston väitteen taustalla näyttää olevan käsittämätön oletus, että ihmisten palkat kuuluisivat lähtökohtaisesti valtiolle, joka sitten ”antaa” ihmisten pitää niistä osan itsellään.
Eivät kuulu. Kyse on ihmisten omista rahoista. Keveämpi verotus tarkoittaa sitä, että ihmiset saavat pitää isomman osan oman työnsä hedelmistä. Ahkeruudesta on palkittava, ei rangaistava.
Heikki Vestman
Uudenmaan kansanedustaja (kok)
Kolumni on julkaistu Uusimaassa ja Keski-Uusimaassa 3.7. sekä Kirkkonummen Sanomissa ja Sipoon Sanomissa 7.7.2022.