Kolumni: Tie ulos kriisistä käy koronatestin kautta
Suomessa ovat vallinneet poikkeusolot pian kolmen viikon ajan. Yhteiskunnan sulkutoimet ovat kovat.
Toimet ovat välttämättömiä elämän suojelemiseksi, koska koronavirus on päässyt leviämään Suomessa ja varsinkin Uudellamaalla. Hallitus on kertonut tavoitteekseen hillitä epidemian leviämistä ja tasoittaa epidemiahuippua, jotta tehohoitopaikat riittävät.
Koronaepidemian ja rajoitustoimien vuoksi talous sukeltaa, ja yritykset joutuvat vaikeuksiin. Monen yrittäjän hätähuuto on, että asiakkaat ovat loppuneet kuin seinään ja kassa on tyhjä. Jos tilanne jatkuu pitkään, seuraa massakonkursseja ja -työttömyyttä. Yrittäjille on suunnattava suoraa tukea poikkeusolojen yli.
Suomalaisten perusoikeuksia on jouduttu rajoittamaan rajusti. Itsenäisyyden ajan radikaalein liikkumisvapauden rajoitus, meidän 1,7 miljoonan uusmaalaisen eristäminen alkoi viikonloppuna. Ravintoloiden sulkeminen taas tarkoittaa merkittävää poikkeamista elinkeinonvapaudesta ja myös omaisuudensuojasta.
Kansainvälisten esimerkkien perusteella massojen rajoitustoimille on vaihtoehto. ”Jäljitä, testaa ja hoida” strategialla epidemian leviäminen on saatu Etelä-Koreassa käytännössä tukahdutettua. Teknologiaa hyödynnetään tartuntojen jäljityksessä.
Pohjoismaissa Islanti ja Norja ovat nyt valinneet aggressiivisen testaamisen. Islannissa testataan koko väestö. Norja vaihtoi viime viikolla strategiaansa ja aikoo tukahduttaa taudin. Norja testaa myös oireettomia. Reilusta 5 miljoonasta norjalaisesta on testattu noin 90 000. Suomi on testannut reilu 20 000 ihmistä.
Suomi ei ole tähän asti noudattanut ohjetta laajasta testaamisesta, vaikka maailman terveysjärjestö WHO on tätä koko ajan edellyttänyt. Tämän pitää muuttua. Laajaa testaamista, jäljittämistä ja yksilöllisiä tiukkoja karanteeneja tarvitaan, jotta virus voidaan taltuttaa ja taloutta avata.
Terveys, talous ja perusoikeudet edellyttävät, että Suomessa päästään mahdollisimman nopeasti massojen rajoitustoimista massojen testaamiseen ja yksilöllisiin karanteeneihin.
Vaikka testauksen kustannukset olisivatkin korkeat, ne maksavat itsensä takaisin, kun yhteiskuntaa ja taloutta voidaan vapauttaa rajoitustoimista. Jokaisella on oikeus tietää, sairastaako ja onko jo sairastanut viruksen.
Me selviämme tästä: Välittämällä. Ja testaamalla.
Heikki Vestman,
Uudenmaan kansanedustaja (kok)
Kolumni on julkaistu 4.4.2020 Uusimaassa