Lankeaako Säätytalolta osaajille uusi raippavero?
Hallitusneuvottelut eivät povaa hyvää ahkerien ja osaajien Suomelle. Vaikuttaa pahoin siltä, että ahkerat palkansaajat, varsinkin korkeaa osaamista omaavat ovat vailla puolenpitäjää Säätytalolla.
Jo lähtötilanteessa kaikkien palkansaajien verotus uhkaa kiristyä ensi vuonna, kun työeläkevakuutusmaksut sekä työntekijän sairausvakuutusmaksut kokonaisuutena nousevat. Veronmaksajain Keskusliitto on varoittanut vuonna 2020 kiristyvästä työn verotuksesta. Verotuksen pitäminen nykytasolla vaatii noin puolen miljardin euron kevennykset.
Eikä nykytaso edes ole mikään saavutus. Työn ankara verottaminen muistuttaa Suomessa jo ahkeruuden haittaveroa. Se on järjetöntä. Ahkeruudesta on palkittava. Työn verotusta pitää laskea, jotta työnteon kannustimet toimivat, ostovoima vahvistuu ja jokainen saa pitää enemmän oman työnsä hedelmistä.
SDP on vaaliohjelmassaan puhunut oikeudenmukaisemmasta verotuksesta. Yli 50 prosentin rajaveroasteessa, joka lankeaa maksettavaksi jo reiluilla keskiansioilla, ei tosiaan ole mitään oikeudenmukaista. Yli 60 prosentin rajaveroaste, jota vasemmistopuolueet tuntuvat vero-ohjelmillaan tavoittelevan ylemmille tuloluokille, olisi jo laillista ryöstöä.
Kokoomus oli ainoa puolue, joka nosti hallitustunnusteluissa kynnyskysymykseksi ansiotuloveronkevennykset kaikissa tuloluokissa. SDP vaati sen sijaan jo ennen vaaleja työn veronkiristyksenä uutta porrasta niin kutsuttuun solidaarisuusveroon eli vähintään 76 100 euroa vuodessa tienaavien ylimääräiseen, määräaikaiseen tuloveroon. Säätytalolla hallitusohjelmaa punavihreän blokin mukana kirjoittava SAK on vaatinut solidaarisuusveroa pysyväksi.
Solidaarisuusvero vaan ei ole solidaarinen. Päinvastoin. Kyseessähän on epäsolidaarisuusvero, joka kiristää entisestään progressiota ja vähentää halukkuutta tarttua muun muassa vaativiin asiantuntijatehtäviin. Epäsolidaarisuusveron piti lakata viimeistään tämän vuoden lopussa. Mikään ei valitettavasti liene Suomessa niin pysyvää kuin väliaikainen vero.
Keskusta piti kynnyskysymyksenään hallitukseen menolle sitä, ettei yrittämisen ja yrittäjien verotus nouse. Hyvä niin, kunhan kepulta löytyy selkärankaa pitää tästä kiinni. Onko Keskusta kuitenkaan kiinnostunut ahkerien palkansaajien verorasituksesta? Myöskään RKP ei pitänyt työn verotusta kynnyskysymyksenään
Suomeen tulisi saada enemmän hyvätuloisia – ei vähemmän. Säätytalolla pitää muistaa se tosiasia, että Suomessa yli 75 000 euroa tienaavien osuus tulonsaajista on vain alle 5 % (2017), mutta he maksavat yli puolet valtion ansiotuloveroista. He kantavat jo vahvasti kortensa kekoon tämän yhteiskunnan hyväksi – kuten kaikki työtä tekevät.
Ahkeriin osaajiin kohdistuva epäsolidaarinen raippavero murentaa Suomen houkuttelevuutta ja pitovoimaa. Aivovuoto on todellinen ongelma maallemme, joka nojaa korkeaan osaamiseen ja koulutukseen. Heikkenevän huoltosuhteen Suomessa ei ole varaa menettää osaajia ja työntekijöitä pysyvästi ulkomaille verotuksen vuoksi.